• Bike Transalp 2018 - De uitdaging van Johan en Jan-Ivo

Bike Transalp 2018 - De uitdaging van Johan en Jan-Ivo

Op 15 juli aanstaande start in Imst - Oostenrijk - de 21e editie van de Bike Transalp. Eén van ’s werelds meest spectaculaire meerdaagse MTB-wedstrijd. Gedurende 7 dagen zullen ongeveer 1.000 renners uit 40 landen een afstand van ruim 500 kilometer afleggen. Over deze afstand zullen meer dan 18.000 hoogtemeters overwonnen moeten worden. Onderweg worden ze getrakteerd op de meest spectaculaire panorama’s, paden en bergpassen. De finish vindt plaats op 21 juli in het Italiaanse Arco, aan het Gardameer.

De keuze?

De laatste tijd zien wij veel CXP tenues rondfietsen in Uden en omgeving. Maar ook tijdens de aankomende Bike Transalp hebben we de kans om ze te spotten. Twee klanten van cycleXperience, Johan Ulijn en Jan-Ivo Blankestijn, zullen dit jaar als duo deze meerdaagse MTB-wedstrijd gaan rijden.

De twee kennen elkaar van de triatlonvereniging uit Oss. Johan rijdt al sinds de jaren 90 triatlons en Jan-Ivo sinds een jaar of 4. En wat bleek; beiden hadden een vergelijkbare uitdaging op hun bucket list staan. Jan-Ivo wilde graag een keer de Tour Transalp (de Transalp met de racefiets) gaan rijden met zijn zwager. Echter is dat er tot op de dag van vandaag niet van gekomen. Johan droomde er daarentegen al jaren van om een keer de Transalp op de MTB te doen. Beide heren raakten hierover aan de praat, en na wat wikken en wegen werd de keuze gemaakt om de MTB-versie te gaan rijden.

Voor Johan was het nog wel een lastige keuze, dit omdat het of een hele triatlon of de Transalp zou gaan worden. Het is voor hem slechts mogelijk om één van beide in een jaar te doen. Voor Jan-Ivo was het veel meer de vraag of hij de MTB-versie wel aan zou kunnen. Dit gezien het feit dat hij normaal alleen in de winter in Nederland op de mountainbike zit. Hij heeft dus niet de ervaring met mountainbiken in de bergen.

Een slechte generale is een goede…

Om nu in juli genoeg kilometers in de benen te hebben zijn ze afgelopen winter al begonnen met intensief trainen op de Tax. Hiermee hebben ze de basis gelegd. Daarna was het natuurlijk van belang om het gevoel van langdurig klimmen in de benen te krijgen. Hiervoor hebben ze een aantal trainingskampen ingelast. In februari zijn ze naar de Eiffel afgezakt. Daar hebben ze in de kou de eerste klimkilometers gemaakt.

Gedurende de voorbereiding kwam het hele plan nog op losse schroeven te staan toen Johan in maart zijn sleutelbeen brak. Gelukkig herstelde hij snel. De finale test kwam in april, toen ze hun tweede trainingskamp in Limburg hadden. Met de conditie zat het nog goed en van zijn sleutelbeen ondervond hij geen hinder meer.

Hiermee was de pech echter nog niet voorbij. Jan-Ivo brak in mei, 2 maanden voor de start van de Transalp, het frame van zijn Cube. Hals over kop moest hij op zoek naar een andere fiets. Door de positieve ervaringen van Johan met zijn Specialized Epic Comp carbon (dubbel geveerd) heeft ook Jan-Ivo uiteindelijk voor dit model gekozen. Beiden zullen dus op dezelfde mountainbike deelnemen, waarbij Johan op de opvallende roze uitvoering zal rijden en Jan-Ivo op de zwart/rode variant. Het grote voordeel van de Specialized Epic is de extra controle en het extra comfort dat de dubbele vering biedt. Echter door de Brain technologie van Specialized, die de achtervering alleen activeert als er een klap van onderen komt, klimt deze dubbel geveerde fiets als een hardtail. Het beste van beide werelden, zeker in deze wedstrijd waar zowel veel geklommen als gedaald moet worden.

Loon naar werken

Ondanks het feit dat het officieel een wedstrijd is, geldt voor beide heren meer het credo ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Omdat ze geen idee hebben wie hun tegenstanders zullen zijn, is het moeilijk in te schatten op welke plek zij deze wedstrijd zullen gaan eindigen. De uitdaging is dan ook veel meer om proberen samen op te gaan en als duo deze wedstrijd te volbrengen, met natuurlijk een zo goed mogelijk resultaat. Maar ook zeker om lekker te genieten van de spectaculaire omgeving waar ze iedere dag doorheen fietsen.

Na de inspanning van de Transalp gaan ze ieder samen met hun gezin lekker nagenieten. De gezinnen zullen hun man en vader opvangen in het mooie Italiaanse dorp Arco, waarna ze van hun zomervakantie gaan genieten.

cycleXperience wenst Johan en Jan-Ivo in ieder geval heel veel succes, en vergeet vooral niet te genieten mannen!